Vriendinnenweekend Lissabon

 

Een gedegen voorbereiding

‘Het is toch een uur vliegen?’, vraag ik aan vriendin die naast me zit. ‘Ja, dat dacht ik ook’, zegt ze. Maar de stewardess die  met ons mee naar Lissabon vloog, zei toch echt 2,5 uur. We zijn weer lekker voorbereid, concludeerden we.

We, dat zijn mijn 4 vriendinnen en ik, op weg naar Lissabon voor een lang weekend lekker helemaal niks. Na ruim 5 jaar en lang aanhouden van vriendin A. (‘Manlief gaat elk jaar met zijn vrienden. Wanneer gaan wij nu ook eens een keer?’) besloten we tijdens nieuwjaarsdag van vorig jaar dat het er maar eens van moest komen. En nee, niet een nachtje naar een stad in Nederland of België, maar nu echt eens naar het verre zuiden. Vliegen. Dát gingen we doen. De digitale landkaart werd nageplozen en gezamenlijk kozen we voor Lissabon; een hippe stad met veel zon, zee én bereikbaar vanuit Eindhoven. Wel zo praktisch vanuit de Kempen.

En zo is het dat we, weliswaar ruim een jaar na die bewuste Nieuwjaarsdag, in het vliegtuig richting Lissabon zitten. De planning was dat we ons vooraf goed zouden inlezen, precies zouden weten wat we zouden bezoeken en wanneer. Gewoon een gedegen voorbereiding, zeg maar. In plaats daarvan wisten we niet eens hoe lang de vlucht zou duren en hoe we vanaf de luchthaven het snelste bij ons appartement zouden komen, wat achteraf nogal omslachtig bleek te zijn. Uiteindelijk kwamen we uren later dan gepland bij ons tijdelijk onderkomen aan… nogal hongerig… Maar de vakantie kon beginnen ?!

Een stad naar mijn bourgondische hart

Bij aankomst in het appartement Casinha dos Sapateiros stonden heerlijke cakejes en ‘troostsnoepjes’ op ons te wachten om onze ergste honger te stillen. En ik, lekkerbek als ik ben, had al een ogenschijnlijk trendy tapasrestaurantje in de straat gezien; Dr. Wine. Dat klonk ons vriendinnen natuurlijk als muziek in de oren. Dus tapas besteld en voor vriendin B., die qua eten minder graag verrast wil worden, een overheerlijke hamburger. En natuurlijk een aantal overheerlijke wijntjes. Al snel blijkt Lissabon echt een bourgondische stad te zijn. Wauw, wat kunnen ze er lekker koken. En bakken. Op elke hoek vind je er een pastelaria (bakker) met de lekkerste gebakjes, zoals de must-do Pasteis de Nata; traditionele Portugese roomgebakjes. Volgens mij hebben we er elke dag wel een paar verorberd ?. Ook de andere dagen hebben we overheerlijk gegeten: van Portugese sardientjes (in vrijwel elke souvenirshop kun je ingeblikt vis bij de vleet kopen) en knapperige vissalades tot tapas met kaasjes, worst en de lekkerste hammen. In één woord: jummie ?!

Verrassend

Onvoorbereid naar een stad gaan, heeft ook zo zijn voordelen. We waren compleet verrast door de kleurrijkheid van de stad. De gevels van de oude huizen zijn versierd met de prachtigste tegeltjes waar de stad dus blijkbaar enorm om bekend staat. Ook het feit dat Lissabon zo heuvelachtig is (de stad is gebouwd op 7 heuvels), was voor ons een verrassing. En vermoeiend. Een Lisboa Card, een kaart waar je dagelijks gebruik kunt maken van alle vormen van openbaar vervoer, is daarom ook echt een must-do. Tenzij je (spier)pijn in benen en heupen wilt krijgen natuurlijk ?. Gelukkig was vriendin C. ook zo slim geweest om een toeristisch infoboekje mee te nemen, waardoor we de stad en haar prachtige miradouros (vergezichten), de vele pleinen die Lissabon rijk is waaronder het immense Praça do Comércio en de monumenten in Belém die verwijzen naar de ontdekkingsreizen in de Gouden Eeuw hebben kunnen vinden en bewonderen. Echt allemaal aanraders!

Tram 28

Als we de Lissabonblogs en het meegenomen infoboekje mogen geloven, is tram 28 ook iets waarin je gezeten móet hebben bij een bezoek aan Lissabon. Met dit nostalgisch geel trammetje rijd je namelijk samen met de lokale bevolking dwars door de verschillende wijken van de stad en kun je ze op die manier goed verkennen. Die tram had ik al eens voorbij zien komen. Tjokvol mensen. Ik vroeg me dan ook af over welk geweldig uitzicht ‘men’ het had als je middenin de tram stond.  Maar goed, een must-do is een must-do. Dus wij stonden ook braaf te wachten op het meest authentieke vervoersmiddel van Lissabon. En eerlijk is eerlijk, het trammetje op zich is wel grappig, maar ik denk dat de stad niet is berekend op de hordes toeristen, want genieten van het uitzicht is best lastig als je ingeblikt bent als sardientjes ?. Ook local guide Joao, alias Johnny, die we via With Locals geboekt hadden, bevestigde onze vermoedens dat een mooie stad zoals Lissabon op dit moment niet berekend is op zoveel toeristen. Een typisch probleem van meer steden in de wereld. Een lokale gids inhuren die je in een paar uur de highlights laat zien, is trouwens ook echt een aanrader! Joao vertelde ons toch net wat andere dingen over de stad en je komt op plekken die je anders nooit ontdekt zou hebben. Nu weten we bijvoorbeeld waar J.K. Rowling haar inspiratie vandaan heeft gehaald wat betreft de zwarte kleding van Harry Potter en zijn studiegenoten!

Stappen nabij het Rossioplein

op stap rondom het RossiopleinDe laatste avond was aangebroken en we waren nog niet op stap geweest. Althans, nog niet echt volgens vriendin A. Dus wij togen naar het gezellige Rossioplein met haar zwart-witte tegels waar het volgens Joao, alias Johnny, in de avond te doen is. In de straatjes rondom het plein vind je allerlei kroegjes, eettentjes, life-entertainment en ‘proppers’ om je een kroegje in te lokken met een of andere leuke aanbieding. Voor één van de proppers waren we uiteindelijk gezwicht en we belandden donker kroegje met muziek die wij als 40-en-nog-een-beetje niet kenden, maar waar we onder het genot van een pilsje en iets te straffe mojito’s toch tot in de kleine uurtjes zijn gebleven. Stapavond, check!

Een waardige afsluiter

Lichtjes duf hebben we de laatste dag nog wat geshopt en vooral buiten rond gewandeld om de hoognodige frisse lucht in te kunnen ademen, nog een laatste Pastei de Nata gegeten en onze spullen bij het hotel opgehaald. We dachten nog zeeën van tijd te hebben, maar eenmaal op de hectische luchthaven van Lissabon, hadden we nog net tijd voor een Mac-to-go. We waren de laatsten om te boarden voor het vliegtuig…. Een waardigere afsluiter van een ‘goed voorbereid’ maar supergeslaagd weekendje Lissabon konden we ons niet wensen en we namen er nog een troostsnoepje op ?. Op naar het volgende vriendinnenweekend!

 

Nieuwsgierig naar wat tekstbeleving voor jou kan betekenen?

Scroll naar boven