Sint zat eens te denken, wat zal hij Klaasje toch schenken?

 

Wie begint er nog meer met deze bekende, maar iets wat saaie (en dat is een understatement), gedichtenregel? December is dé maand van knusse avonden gezellig met familie en vrienden, cadeaus die je altijd al had willen hebben, heerlijk eten onder het genot van een lekker wijntje en natuurlijk niet te vergeten die verdomde gedichten. Want laten we eerlijk wezen, dat is toch altijd een gedoe? Hoe begin je en wat zet je erin, zonder dat je verzandt in de standaard nikszeggende zinnen.

surprise voor in de feestmaandSurprise

Een paar jaar geleden schreef ik, of ik bedoel de Sint, een gedicht die in sloeg als een bom. Positief gezien dan hoor 😉. Het gedicht was onderdeel van de surprise op mijn werk. Met de afdeling bedachten we dat het wel leuk zou zijn als ieder een cadeau kocht en aan het rijmen zou slaan voor elkaar. Zogezegd, zo gedaan. Ik trok dat jaar de naam van mijn collega Pietje (zijn echte naam laat ik maar even in het midden).

Midlifecrisis

Pietje had het de laatste tijd nogal verbruid…, zowel thuis als op zijn werk. Zonder in al te veel details te treden, was hij in de welbekende midlifecrisis beland. Tenminste, een andere verklaring hadden we er als collega’s niet voor. Om een tipje van de sluiter op te lichten, kan ik zeggen dat hij op een onbewaakt moment aan zijn bureau in slaap was gevallen! Lamp uit, hoofd voorover en weg was hij, in dromenland. En dat was eigenlijk nog het minst gênante voorval…

Hilarische momenten

En ík had zijn lootje getrokken. Tja, wat doe je dan. Aan de ene kant moet je wel iets zeggen over die hilarische gebeurtenissen, aan de andere kant wil je dat de avond ook leuk blijft, ook voor hem. Ik kon alleen niet om die komische momenten heen. Ze waren gewoon te mooi om waar te zijn. Maar in plaats van hem met de grond gelijk te maken en wat venijnige zinnen op te schrijven, heb ik een aantal van die hilarische momenten eruit gepikt. Elk incident had ik zorgvuldig opgebouwd, bekeken vanuit het perspectief van de goedheiligman, maar altijd met een komische en positieve twist zonder rancuneus te zijn. Iedereen wist waarover het ging en wat er zou komen, tot de Sint ook zijn ontdekking deed. Een lachsalvo was het gevolg, ook van Pietje zelf gelukkig. En uiteraard sloot ik mijn vers af met een positief moraal van het verhaal. Van haatdragende vertellingen hebben we er tenslotte genoeg in deze wereld, toch?

En nu? Hoe schrijf jij het beste sint gedicht ever? Met deze tips kom je in ieder geval al een heel eind:

  1. Bezint eer ge begint

Weet waarover je wilt schrijven. Dat maakt het schrijven van het gedicht zoveel eenvoudiger en, niet geheel onbelangrijk, het gaat ook veel sneller. Dus graaf eerst in je geheugen: ken je nog leuke verhalen over deze persoon? Waar houdt hij van? Wat zijn zijn hobby’s en kan je daar wat mee? Een paar opmerkelijke, grappige of bedenkelijke verhalen zijn al genoeg voor een geweldig verhaal in rijmvorm. Kijk op zijn sociale mediakanalen of vraag eens rond als je zelf geen ideeën hebt.

  1. Bouw het op

Je kunt de kern van het verhaal gelijk vertellen, maar dan ben je heel snel klaar en dat maakt het gedicht ook wel erg saai. Beter is om het verhaal dat je wilt vertellen op te bouwen. Hoe begon het, wat gebeurde er precies, wat waren de omstandigheden? Probeer wat details te geven, voordat je bij de kern van jouw relaas komt. Kortom; bouw de ‘story’ dat je wilt vertellen op.

  1. Rijmelarij

Een sint gedicht is geen sint gedicht zonder dat het rijmt. Maar hoe doe je dat? Rijmen vind ik zelf best wel lastig. Je moet maar net komen op dat ene woord dat rijmt én dat ook nog de lading dekt. Daarom gebruik ik allerlei rijmelarij websites. Die zijn er in overvloed. Wel zo makkelijk, toch?

  1. Synoniemen

Als je merkt dat je steeds dezelfde woorden schrijft, probeer dan eens wat andere woorden te gebruiken die hetzelfde betekenen. Dat leest veel prettiger en maakt je verhaal ook veel spannender. Een website die ik vaak hiervoor gebruik, is synoniemen.net. Die werkt echt super.

  1. Een verhaal schrijven

Een gedicht is eigenlijk een kort verhaal vertellen, alleen in rijmvorm. Een verhaal met een begin, een midden en een slot. Daarbij eindig ik meestal met een moraal of pak het begin weer terug, zodat de spreekwoordelijke cirkel weer rond is. En heel belangrijk: eindig altijd positief! Het Sinterklaasfeest heet niet voor niks Sinterklaasfeest.

  1. Humor

Als laatste de allerbelangrijkste tip: gebruik humor. Zonder een flinke knipoog, een grapje of een geestige noot is je gedicht vaak maar wat saai. Humor brengt leven in de brouwerij. Zet bij het schrijven je feestneus dus op 😊.

Succes met alle laatste gedichten voor dit jaar. Gebruik deze tips en het komt vast goed. Zo niet, dan weet je wie je in moet schakelen; tekstbeleving!

Fijne Sinterklaasavond!

 

Nieuwsgierig naar wat tekstbeleving voor jou kan betekenen?

Scroll naar boven