Het beste kindermuseum van de wereld

 

Ik hou van musea! Zo, dat is eruit. En nee, ik ben echt geen nerd. Tenminste, dat vind ik zelf dan. Ik vind het heerlijk om met een speurtocht een stuk van onze geschiedenis te ontdekken, een bevlogen gids achterna te lopen of op allerlei knoppen van een machine te drukken zodat je precies ziet hoe iets in elkaar steekt. Eigenlijk bedoel ik; ik hou van interactieve musea: zien, voelen, proeven en ruiken. Dan pas gaat het voor mij echt leven en blijft de zojuist opgedane kennis ook hangen, meestal dan ?. Gelukkig zijn er in Nederland ontzettend veel laagdrempelige musea te vinden.  Ze kunnen zelfs van gortdroge onderwerpen als kaarten en navigatie het beste kindermuseum van de wereld maken! Dan doe je toch iets goed als museum. Hoog tijd om die eens te gaan ontdekken; Geofort, here we come!

Op weg

We rijden over hobbelige B-wegen. Of eigenlijk zijn het C-wegen. Tegenliggers komen we hier liever niet tegen. Het is zondag en nog vroeg, dus die kans is gelukkig niet zo groot. Op naar Herwijnen waar een heus forteiland ligt. Dat alleen klinkt al spannend. Hoewel we via de navigatie het eiland al goed kunnen zien, is het fort in ‘real life’ in nog geen velden of wegen te bekennen. En ineens, we zijn net de hoek om, doemt daar het versterkte bouwwerk op.

GeoExperience

Hoewel het feitelijk nog ochtend is, voelen we bij het uitstappen de warmte van de zon gelijk op onze schouders branden. Oef, dat belooft weer een warme dag te worden. De kazerne van weleer, met zijn dikke muren, biedt gelukkig de hoognodige verkoeling. Eenmaal binnen kun je via de centrale gang naar verschillende zalen om de ‘GeoExperience’ te ervaren. Georganiseerd als wij zijn, stuiven onze kinderen enthousiast alle kanten op om als eerste iets gaafs te kunnen ontdekken.

Op ontdekkingstocht binnen

Alleen al binnen kun je gerust een paar uur vertoeven. Je kunt er bijvoorbeeld je eigen kompas maken en schaalverschillen ontdekken door te reizen van de plek waar je staat naar het zwarte gat ver buiten de Melkweg. Of raden waar je op de wereld bent met Google Street View (Tip: kijk naar straatnaamborden of andere aanknopingspunten). Soms zaten we er griezelig goed dichtbij.

Eén van mijn favorieten vind je in de ruimte ‘Eye of the Sky’. Je gaat als piloot op zoek naar marihuanaplantages, illegale bouwwerken of kapotte wisselverwarmingen. Superspannend dus. Door de vliegtuigstoelen en navigatiesystemen lijkt het allemaal net echt. Wel moet je eerst even lezen wat de bedoeling is. Dat is soms lastig voor de ongeduldige onder ons. Voor alle Bob de Bouwers is de ‘Earthquake Shake’, de aardbevingszaal, echt een aanrader. Met de welbekende Kapla blokjes ontdek je hoe je een gebouw aardbevingsproof kan maken. Na een paar minuten voel je de grond trillen. Spannend…blijft die van mij staan?

Beleef het buitenterrein

Op het buitenterrein van het eiland is er ook van alles te doen en te beleven. Daar vind je trouwens ‘Gebouw A’ waar je onder meer de Minecraft speurtocht kunt vinden. Van het navigeren in de wereld van Minecraft word ik al beroerd als ik er naar kijk, maar onze kinderen kunnen moeiteloos door deze virtuele wereld scrollen op zoek naar aanwijzingen. Echt cool.

Buiten hebben we zelf mogen ervaren hoe een GSP werkt. Samenwerken is daarbij het toverwoord. Dat blijkt dan toch wel lastig te zijn, bij ons in ieder geval… Vergeet ook vooral niet naar het binnenste van de aarde te reizen; een topervaring. We waren nog net niet verbrand.

Een educatief dagje uit

Wil je Geofort van top tot teen ontdekken dan ben je zeker een dag onder de pannen. Het is leuk, spannend, afwisselend en educatief; ik hou daarvan. Toch weer eens wat anders dan een dagje naar een pretpark. En met een Museumjaarkaart kost het je niks. Ook niet onbelangrijk.  Wil je het helemaal low budget houden dan kun je buiten heerlijk picknicken. Wij hebben genoten van een heerlijke (biologische) lunch op het terras. Je moet jezelf ook een keer verwennen, toch?

Ook een blog of artikel over jouw museum geschreven door een museumfanaat? Neem dan contact op met tekstbeleving.

Nieuwsgierig naar wat tekstbeleving voor jou kan betekenen?

Scroll naar boven