Citytrip naar historisch Rome: 5 tips voor ‘de beste vakantie ever’ met kinderen

 

We hadden al tijden, of eigenlijk jaren, beloofd om eens met z’n allen (manlief, kids en ik) met het vliegtuig op vakantie te gaan. Maar ja, vijfmaal vliegen, vijfmaal verblijf (maal zoveel dagen…), vijfmaal uit eten (en dat drie keer per dag), een auto huren en dan ook nog van alles willen zien en doen… Tja, dan is vakantie houden met de tent op een camping richting het zinderende zuiden toch net wat goedkoper. Én gezelliger, want je kunt kisten vol gezelschapsspelletjes meenemen ?. Het is er dus nooit van gekomen. Tot nu toe.

Een paar jaar geleden hebben we ons trouwens al een citytrip gegund, naar de stad van de liefde. Met de auto, want dat is goedkoper (gewoon volstouwen die bolide), flexibeler en net zo snel als met het vliegtuig. Het was in een woord geweldig! Vier dagen lang de Parijse hotspots ontdekt met behulp van metro, boot, toeristisch treintje en de benenwagen. Samen met een combi van dingen zien én dingen doen maakte dat volgens de kids ‘de beste vakantie ever’.

tips Rome met kinderenZo’n geweldige short break naar een ‘wereldstad’ willen we nog eens ervaren. Dus gaan we deze herfstvakantie naar historisch Rome, alleen dit keer met het vliegtuig. Want voor vijf dagen pakweg 1500 kilometer rijden, is met de auto toch net wat te ver weg ?. Waarom Rome? Wij houden erg van historie, cultuur snuiven en Italiaans eten. Rome is eigenlijk het summum als je het hebt over dé historische stad in Europa; het is één openluchtmuseum. Bovendien spreekt Rome ook voor de kinderen tot de verbeelding; tijdens de geschiedenislessen op school passeren de Romeinen regelmatig de revue. En Italiaans eten is ook bij hen favoriet, een mooie bijkomstigheid. Dus, Rome it is!

Iedereen die wel eens met een gezin, of in een ander groepsverband ?, op cultuurvakantie gaat, weet als geen ander; een goede voorbereiding is het halve werk. Groepen zijn doorgaans besluiteloos. Geen gericht plan betekent vaak dat we niet precies weten waar we naar toe willen gaan, wat vervolgens resulteert in doelloos rondlopen. Dat is voor een halve dag prima (lummelen schijnt namelijk goed te zijn voor het creatieve brein!), maar langer is eigenlijk zonde van zo’n prachtige stad, toch?

Maar hoe bereid je je voor op zo’n cultuurtrip, waardoor het een onvergetelijke ervaring wordt voor jong en oud?

Vijf tips om van je short break naar Rome ‘de beste vakantie ever’ te maken:

  1. Koop een reisboek

Allereerst koop een reisboek over Rome of leen het lekker low-budget bij de bieb en lees je vooraf goed in. De voorpret begint dan al. Wat wil ik zien? Vraag ook je kinderen wat ze graag willen zien of doen in de stad. Zij hebben vaak ook al een goed beeld. Bij ons sprong het Colosseum eruit. En het kleinste land ter wereld natuurlijk ?. Zoek ook zeker online voor leuke, grappige of minder bekende tips, maar fysieke info in de vorm van een boek is ter plekke wel fijn, vooral met veel plaatjes. Bij onze kinderen blijft beeld veel beter hangen dan lappen tekst ?.

  1. Reserveer de hotspots

Als je een lijst hebt samengesteld met wat je wilt zien en doen, kijk dan vooraf waarvoor je online moet reserveren. Ook al is het geen zomerseizoen, en elke grote stad wordt overspoeld met massa’s toeristen, ook dan is het vaak noodzakelijk dat je voor de échte toeristische trekpleisters vooraf moet reserveren. Meestal ook nog eens ver van tevoren…. Het is jammer voor de spontaniteit, maar als je teleurstellingen wilt voorkomen (of een lange rij met mensen die dat ook niet in de gaten hadden), boek je jouw plekje ruim op tijd. Wij hebben daarom weken geleden onszelf verzekerd van een plekje bij het Colosseum en de Sixtijnse Kapel.

  1. Stel een gevarieerd programma samen

Sint Pieterskerk zien en doenZijn de hotspots gereserveerd? Dan is het tijd om het programma samen te stellen. Wat willen we allemaal zien, in welke wijk liggen ze, wat ligt dicht bij elkaar, en hoe komen we daar? Probeer daarbij een mix te maken van zien en doen. Ga bijvoorbeeld eerst de Sixtijnse Kapel en (hooguit een paar!) andere geweldige kunstwerken van historische kunstenaars bekijken, maar ga daarna ook iets doen door bijvoorbeeld de Sint-Pieterskerk te bestijgen via trap of lift. Dan houd je afwisseling wat het voor iedereen leuk maakt. Mix ook verschillende vervoersmiddelen als dat even kan; een keer lopen, dan een keer met de metro, met de fiets of met de ‘hop on hop off’ bus.

Tip: plan niet te veel op een dag. Het is jammer als je van hot naar her moet rennen. Het is veel leuker, en relaxter, als je in je programma ruimte hebt om ergens even te stoppen, bijvoorbeeld voor straattheater of een overheerlijk Italiaans ijsje. Het is tenslotte vakantie.

  1. Houd rekening met slecht weer

Ik zorg ook altijd dat ik wat ‘slecht weer’ voorzieningen achter de hand heb. Buiten het zomerseizoen is de kans op slecht weer, ook al zitten we in zuidelijk Europa, toch aanwezig. Met volwassenen onder elkaar is een museum dan een goed idee en die heb je genoeg in Rome. Met kinderen is een urenlang museumbezoek, ondanks het feit dat je de prachtigste en bekendste werken van kunstenaars uit de oudheid voorgeschoteld krijgt, wellicht minder geschikt. Wij hebben daarom Technotown op ons ‘slecht weer’ lijstje staan. Wat me ook leuk lijkt, is de Torre Argetina kattenopvang waar door vrijwilligers zwerfkatten worden opgevangen en waar je een aantal geweldige uren kunt beleven tussen een enorme hoeveelheid katten. Omdat onze zoon allergisch is voor kattenharen hebben we die maar niet op ons lijstje gezet (hoewel hij het wel geweldig zou vinden) ?.

  1. Vraag culinaire tips

En als laatste tip: vraag vrienden en collega’s die onlangs in Rome zijn geweest voor leuke eettentjes. Goed en lekker eten hoort ook bij de beleving van een onvergetelijke vakantie. Een advies die we onlangs kregen (en ik wel een goeie vond ?), is vooral niet naar die ‘Amerikaanse’ restaurants te gaan. Zoek de kleine restaurants in de zijstraten met van die tafeltjes met ouderwetse kleedjes erop. Die zijn er in Rome in overvloed. Jummie! Ik kijk er nu al naar uit.

Door de voorbereiding hebben we al tijden enorm veel zin in deze culturele citytrip! Die voorpret hoort natuurlijk ook al bij de beleving van de vakantie. Het enige wat onze kinderen nu wel zeggen, nadat ze jarenlang hebben ‘gezeurd’ om eindelijk ook eens met het vliegtuig op vakantie te gaan, is dat ze bang zijn dat het vliegtuig neer gaat storten… ‘Kunnen we niet met de auto gaan?’. Pfff, kinderen…. ?.

 

Nieuwsgierig naar andere uittips met kinderen? Check de andere blogs van tekstbeleving.

Nieuwsgierig naar wat tekstbeleving voor jou kan betekenen?

Scroll naar boven